Nieuwe coaches Nederlandse Bachvereniging (Hohe Messe)

Nadat in mei Shunske Sato (viool) en Benny Aghassi (fagot) de coaching van onze strijkers en houtblazers voor hun rekening namen, mogen we met trots de nieuwe coaches aankondigen. Zij zullen dit Hohe Messe-project onze continuospelers en koperblazers begeleiden.

Mark Geelen – trompet
Mark Geelen is trompettist bij de NBV. Na een studie ‘moderne trompet’ aan de Hogeschool voor Muziek (Conservatorium) van Maastricht en Utrecht, studeerde hij baroktrompet aan het Conservatorium van Den Haag. Mark geeft les en speelt daarnaast regelmatig baroktrompet bij onder andere de NBV, Amsterdam Baroque Orchestra, Berliner Baroque Consort, Nieuwe Philharmonie (Utrecht) en Akademie für Alte Musik. Daarbij heeft hij onder anderen samengewerkt met Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Jos van Veldhoven, Frans Brüggen, Robert Levin en Jos van Immerseel.

Hij is een specialist op het gebied van historische instrumenten. Naast uitvoerend musicus is hij ook mental-coach, docent en instrumentbouwer/-restaurateur. Zijn passie ligt in het verder doorontwikkelen van het vak in de breedste zin van het woord.

Margaret Urquhart – contrabas
Margaret Urquhart studeerde contrabas en violone* bij Anthony Woodrow en Viola da Gamba bij Anneke Pols aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na het afronden van haar studie sloot zij zich aan bij diverse barokensembles, waaronder La Petite Bande (gedirigeerd door Sigiswald Kuijken), het Amsterdam Baroque Orchestra (Ton Koopman), het Leonhardt Consort (Gustav Leonhardt) en Collegium Vocale Gent (Phillip Herreweghe).

Sinds 1986 is zij lid van het Orkest van de Achttiende Eeuw (onder leiding van Frans Brüggen). Ook heeft zij als uitvoerder van kamermuziek meegewerkt aan diverse radio-, televisie- en cd-opnames.

Als docent barok-contrabas/-violone is zij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast doceert zij contrabas en violone aan de Universiteit van Salamanca (Spanje) en geeft zij regelmatig trainingen, bijvoorbeeld bij het European Baroque Orchestra.

*letterlijk ‘grote viool’ – een instrument dat lijkt op de contrabas, maar dat in tegenstelling tot de contrabas in kwinten wordt gestemd (net als de viool). Meestal heeft een violone ook geen pin waarop het rust.