Huidig project

Handel en Bach – januari 2018

G.F. Handel: Utrecht Te Deum HWV 278 en Jubilate HWV 279

J.S. Bach: Orkestsuite nr 1 in C, BWV 1066

De eerste suite is één van de weinige orkestwerken die van Bach bewaard zijn gebleven. Hij bestaat uit een zevental gestileerde dansen en is een vrolijke uitspatting van een componist die we vooral kennen van zijn polyfone, ernstige werk. Handel schreef zijn Te Deum en Jubilate ter gelegenheid van de Vrede van Utrecht. Het zijn de eerste koorwerken die Handel voor het Engelse hof schreef. De invloed van de Engelse koormuziek uit die tijd, vooral van Purcell, is goed te horen.

Deze winter wordt een nieuwe stap gezet richting een authentieke barokke uitvoeringspraktijk. Pas in de twintigste eeuw is de stemhoogte van de a vastgesteld op 440 Hz. Vroeger werd de stemming van een orkest aangepast aan het orgel. En dat verschilde nogal. Over het algemeen was de stemming in de barokke periode een stuk lager dan tegenwoordig. CMT gaat nu die kant op: er wordt gespeeld met een stemming van 415 Hz. Voor de blazers is de verandering misschien nog wel het grootst. Zij hebben geheel nieuwe instrumenten leren bespelen!  De strijkers hebben een paar kleine aanpassingen moeten doen: de hoogste stalen snaar op hun instrument  is vervangen door een darmsnaar en de moderne strijkstok heeft plaats moeten maken voor een barok strijkstok. Deze strijkstok is korter en lichter en maakt zachtere en lichtere tonen. 

Benieuwd naar de klank van deze stemming en instrumenten? Bezoek onze concerten op zaterdag 27 januari en zondag 28 januari!

De artistieke leiding is ook dit project weer in handen van Paulien Kostense, Gilles Michels en Michiel Meijer. In het project besteden zij veel aandacht aan de muzikale ontwikkeling van ieder individu en de groep als geheel.

Volg ons ook via Facebook!