Matthäus-Passion in barokstemming

Nergens ter wereld wordt de beroemde Matthäus Passion van Johan Sebastiaan Bach zo vaak opgevoerd als in ons land. Ook CMT heeft het al eerder uitgevoerd. In de lage stemming van a=415 Hz wordt het populaire oratorium veel minder vaak uitgevoerd, terwijl het goed mogelijk is dat dit de stemtoon is waarop Bach zelf musiceerde! Dit jaar wagen wij ons aan een authentieke uitvoering in barokstemming. Daarbij worden wij weer gecoacht door leden van de Nederlandse Bachvereniging.

We voeren de Matthäus Passion dit voorjaar drie keer uit, twee keer in Drenthe en eenmaal in Utrecht:
Zaterdag 26 maart, 19:00, Grote Kerk te Meppel.
Kaartverkoop via het Meppeler Muziekfestival.
Zondag 27 maart, 15:00, Hervormde Kerk te Coevorden.
UITVERKOCHT.
Zondag 3 april, 15:00, Stadsklooster te Utrecht (Kanaalstraat 198).
UITVERKOCHT.

Kent u de Matthäus nog niet? Dan kunt u zich verheugen op de kennismaking met een van de hoogtepunten uit de barokmuziek. Bach schreef het oratorium in 1727 voor solostemmen, dubbelkoor en dubbelorkest, op libretto van de Duitse dichter Christian Friedrich Henrici (alias Picander). Hij zette het 26e en 27e hoofdstuk van het evangelie van Matthäus (in de Lutherbijbel) op muziek, met daartussen koralen en aria’s. Het stuk wordt algemeen beschouwd als een van de grootste meesterwerken van de barokke gewijde muziek. 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: